Водоустойчивост на часовниците

Степени на водоустойчивост на часовниците:

  • WATER RESISTANT/30m/3atm/3bar - водозащитен часовник единствено от водни капки. Не се допуска влизане с часовника в баня, басейн, както и плуване и гмуркане с него.
  • 50m/5atm/5bar - водозащитен часовник единствено при къпане и течаща вода. Не се допуска скачане във водата с часовника, както и гмуркане с акваланг, гмуркане с шнорхел, натискане на бутоните и въртене на коронката под вода.
  • 100m/10atm/10bar - водоустойчив часовник при плуване и гмуркане до 100  метра дълбочина. Не се допуска гмуркане с акваланг.
  •  200m/20atm/20bar – часовникът може да се използва при всички дейности, предполагащи обилно мокрене, включително леководолазна дейност, но не и при гмуркане на големи дълбочини, изискващи използването на газови смеси от кислород и хелий. Допуска се оперирането с бутони под вода, с изключение на случаите, когато по корпуса има сапун (пяна от шампоан), които биха могли да нарушат водоустойчивостта.

 

Трябва да знаете, че при определени условия (като активно плуване, силен удар във вода или скачане във воден басейн) може да се наруши херметичността на касата (корпуса). Водоустойчивостта на часовниците е нетрайна характеристика и поради това, че уплътненията са предмет на износване и остаряване. При многократно отваряне на часовника е препоръчително подмяна на уплътненията.

Loading...